Afzonderlijke diensten of combinatie van diensten?

Afzonderlijke diensten of combinatie van diensten?

28-02-18 | Koen van Osch

Levering van Wifi in vakantiehuisjes is inmiddels zo gewoon geworden dat het niet meer als afzonderlijke dienst hoeft te worden beschouwd.

Afzonderlijke diensten of combinatie van diensten

Als ondernemingen 6% diensten (of goederen) leveren dan is altijd de vraag welke vergoedingen zij onder het lagere tarief mogen aanbieden en welke vergoedingen tegen het hoge tarief moet worden belast. Het is wenselijk om zoveel mogelijk tegen het lage tarief aan te kunnen bieden. Er wordt dan vaak gebruik gemaakt van het aanmerken van de 21% dienst als onderdeel van de 6% dienst.

Wifi vakantiepark

Zo deed Rechtbank Gelderland een uitspraak over levering van Wifi. De parkexploitant vond dat Wifi inmiddels zo gewoon geworden was dat het wel onderdeel van de (met 6% belaste) prestatie van geven van gelegenheid tot kamperen zou moeten vallen. Bijna 80% van zijn klanten nam namelijk in de jaren 2014 en 2015 een wificode tegen betaling af. Volgens de ANWB gaat zelfs 99% van de kampeerders online.

De rechtbank volgde de man in zijn betoog. De rechtbank nam mede in acht dat de wificode ook niet meegenomen kan worden naar huis, dat het eigenlijk alleen gebruikt kon worden tijdens het afnemen van de met 6% belaste dienst van geven van gelegenheid tot kamperenn.

De man bespaarde door deze redenatie bijna € 15.000 aan omzetbelasting.

Bron: uitspraak rechtbank

 

 

 

 

 


Vorig artikel Particulieren moeten voorafingevulde aangifte controleren,… Volgend artikel Verlaagd BTW tarief per 1…